5% van de bevolking in Nederland bezit 53% van al het vermogen

Nederland is, als het gaat om inkomen, één van de gelijkste landen van de wereld. Je leest het goed. ‘ Gelijkste, niet de rijkste. Dat wil zeggen als er wordt gekeken naar wat mensen verdienen. Maar dat geldt NIET als het gaat om vermogen. Dan scoort Nederland in de top. Dat zou je niet van ons land verwachten, wel van een ‘banenenrepubliek’  misschien, maar NIET van Nederland.

Alleen Polen gaat ons voor. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het CBS. Tja, om ons land nu te willen vergelijken met Polen 🙁

De Franse econoom Thomas Piketty heeft ruim een jaar geleden een dikke pil het daglicht doen zien die de vooral de politieke wereld en sociologen behoorlijk heeft geraakt.

De titel van het boek is ‘Capital in the twenty-first century’.

Er dreigt volgens zijn visie een steeds grotere kloof tussen de rijken en de rest van de bevolking die het moet doen met een inkomen en pensioen. Als de overheden niet ingrijpen dan ontstaat er over enkele tientallen jaren een rampenscenario waarin de democratie wordt ondermijnd, zodat wij niks meer te vertellen hebben. Ons pensioen staat tenslotte ook nog eens onder druk. Dat wordt nog wat.

Piketty baseert zich op een zeer uitgebreide analyse over een periode van 200 jaar.

In het bovenstaande plaatje wordt het pensioenvermogen van de Nederlander niet tot het vermogen van de Nederlanders meegerekend. Het pensioenvermogen is er namelijk voor om op je pensioendatum dit te kunnen omzetten naar inkomen. Eerlijk, lijkt me, want de andere landen hebben niet eens pensioenpotten. Die betalen gewoon uit wat er vandaag binnenkomt.

Dezelfde vrijstelling van vermogen geldt ook voor de eigen woning. Beide vormen van vermogensopbouw zijn fiscaal bevoordeeld. Vermogenswinsten bij verkoop van de woning zijn zelfs volledig onbelast. Feitelijk is dit ook geen echt vermogen. Echt vermogen is niet bestemd voor inkomenszekerheid maar geeft beschikkingsmacht en dat is van een geheel andere orde.

Ik ben overigens bang dat dit boek van Thomas Piketty de links denkende politici de nodige inspiratie gaat bezorgen om de discussie over belasting op het vermogen nieuw leven in te blazen. Hebben ze weer een geldbron ontdekt!

De aftopping van het pensioen op 100.000 Euro inkomen is zoals ik het zie nog maar een begin om de fiscale bevoordeling van vermogensopbouw verder af te romen.

En ongewild – en misschien ook wel niet – zal de KLOOF tussen rijke Nederlanders en de hard werkende bevolking dan alleen nog maar GROTER worden.

Want de échte rijken hebben geen pensioenopbouw nodig. Zij groeien vanzelf..

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account