Regeltjes, regeltjes en nog een regeltjes; daar is de overheid gék op!

Pensioen dat bouw je op. Je werkgever en jij betalen daarvoor jaarlijks premie. Het pensioengeld is van jou. Ja toch?

Het pensioen is echter ondergebracht in een fonds of bij een verzekeraar.

Als je geld in een pensioenfonds hebt opgebouwd heb je er helemaal niets over te vertellen. Je denkt dat het pensioen wat je hebt opgebouwd is gegarandeerd, maar niets in minder waar. Als de fondsen over te weinig middelen beschikken, dan kunnen ze jouw pensioen gewoon korten. Dát zien we nu gebeuren. Dat de fondsen dit zo nooit hebben gecommuniceerd is natuurlijk té zot voor woorden.

Verzekeraars daarentegen kunnen er ook wat van. Ze hebben je pensioen verzekerd en als ze door veranderende marktomstandigheden minder premie ontvangen dan ze denken nodig te hebben, dan beëindigen ze het contract met de werkgever en verhogen vervolgens fors de premie. Ook dát zien we nu gebeuren.

Het verschil met de fondsen is dat verzekeraars wel van te voren met de werkgevers zijn overeengekomen een tijdelijk contract te sluiten en dat de premie kan worden aangepast.

Dat de premie vervolgens met 50% of zelfs meer kan stijgen vertellen ze er niet bij.

Iedereen wijst dan naar de lage rente en verschuilt zich achter allerlei ingewikkelde rekenexercities. Want de premie moet omhoog of de pensioenen moeten worden gekort, zo luidt de verdediging.

De lage rente van nu is een feit. Maar om nu net te doen of deze lage rente voor de komende 30 jaar gaat gelden lijkt ook overdreven.

Veel hinderlijker nog vind ik de betutteling door de overheid van wat je wel en niet met je pensioengeld mag doen.

Als je bijvoorbeeld voor je 60e aan je pensioen wilt komen, dan mag dat alleen als jij een verklaring afgeeft aan de fiscus dat je stopt met werken. Een intentieverklaring heet zoiets. Wie verzint deze flauwekul? Waarom zou ik mijn pensioengeld niet mogen opnemen? Ik betaal er toch belasting over? En als ik als ZZP’er , ondernemer, consultant, whatever nog geld verdien uit andere bronnen, dan betaal ik daar toch ook gewoon belasting over? Waarom wordt ik dan gedwongen tot stoppen om achter de geraniums te gaan zitten? Dat doe je toch pas als je boven de 85 bent? De samenleving is nu eenmaal sterk veranderd ten opzichte van 50 jaar geleden.

Maar de overheid behandelt ons pensioen alsof het nog net na de oorlog is. Vanuit een ver verleden tijd. Wanneer worden ze daar een keertje wakker? Of is het ‘gewoon’ politiek beleid om mensen te dwarsbomen?

 

 

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account