Het schaakspel ‘Pensioenakkoord’ is nog niet voorbij en houdt de spanning erin.

Niet alle politieke partijen zijn blij met het Pensioenakkoord. Hun bezwaar is dat de garanties in het pensioen van vandaag worden verkwanseld voor het nieuwe gokpensioen van morgen.

De hoogte van je pensioen is straks niet langer een min of meer gegarandeerd bedrag, maar een variabel pensioen afhankelijk van de beurskoersen.

Het is maar de vraag of iedereen hiervan is doordrongen.

De onderhandeling over het Pensioenakkoord- zeg maar jouw pensioen – is in handen van de politiek, vakbonden en werkgever-organisatie waarbij zich een academische kluwen dreigt te vormen die voor een buitenstaander nauwelijks meer is te ontknopen.

Rekenfanaten van de DNB verlustigen zich in tienduizenden economische scenario’s die moeten overtuigen hoe jouw pensioen er pakweg over dertig tot zestig jaar uit gaat zien.

Dit soort projecties, analyses zijn prachtig voor de theorie maar naar mijn mening nutteloos voor de praktijk.

We maken het nu mee met de coronavius waarbij de beurzen hard zijn geraakt en de economie staat te wankelen. Niemand had dit voorzien.

Al met al ben ik van mening dat de ingeslagen weg met dit pensioenakkoord een lastige route voor in de toekomst gaat worden. De communicatie over pensioen wordt er niet makkelijker op.

Des te groter denk ik het belang om het nieuwe pensioen naar de mensen duidelijk uit te leggen.

In ‘Jip en Janneke’ taal dan maar, als het niet anders kan..

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2021 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account