keuze maken

Ruim 1 miljoen mensen bouwen hun pensioen op in de vorm een kapitaal wat je ontvangt op je pensioendatum. Vergelijk het met sparen bij een bank. Wanneer je maandelijks, ik noem maar wat, 100 euro inlegt en je houdt dat 30 jaar vol, dan heb je een flink bedrag gespaard.

Bij pensioen werkt het dus net zo. Na jarenlang van pensioenopbouw wordt er een kapitaal uitgekeerd. Het verschil met sparen is dat je dit kapitaal niet op je bankrekening mag ontvangen maar moet worden gebruikt voor een levenslange uitkering tot je komt te overlijden.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van vooral de rentestand in de markt.    Nu zit ‘m daar juist de kneep. Want als de rente extreem laag is zoals nu, krijg je ook flink minder uitbetaald dan bij een hoge rente.

En eenmaal een ontvangen uitkering wordt later niet meer aangepast. Ook niet als de rente weer fors gaat stijgen. Want verzekeraars kopen de uitkering als het ware in één keer in.

Wat nu? De wetgever heeft een regeling getroffen om van deze regel af te kunnen wijken. In plaats van dat je pensioenuitkering tegen de lage rente wordt ingekocht mag je ook kiezen om te blijven doorbeleggen. In dat geval belegt de verzekeraar jouw kapitaal met de kans op een beter rendement. Of slechter…

De risico’s zijn dus voor jou. Je moet wel weten wat je kiest. Want eenmaal gekozen kun je niet meer terug!

0 Reacties

Geef een antwoord

©2021 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account