Teleurstelling onder ouderen groot door onjuiste voorlichting

De pensioenen staan onder druk. Zij die jarenlang hun pensioen hebben opgebouwd zien nu hun uitkeringen bevroren worden of zelfs minder worden. Minder dan waar ze op hadden gerekend. Is dat de schuld van de ouderen? Nee, dat denk ik zeker niet. De pensioenfondsen en verzekeraars hebben te lang gewacht met een goede voorlichting over pensioen te geven. Jarenlang verkeerden werknemers in de veronderstelling dat hun pensioen was gegarandeerd. Niet dus. Dit valt de pensioenfondsen te verwijten. De teleurstelling onder ouderen is daarom groot.

Ouderen hebben riant pensioen

De andere kant van de medaille is dat ouderen meer pensioen hebben opgebouwd dan de jongeren van vandaag nog kunnen bereiken. In de gouden jaren die wij achter ons hebben liggen hebben de meeste ouderen een riant pensioen kunnen opbouwen. De generatie van de jaren vijftig hebben een groot deel van hun pensioen opgebouwd in een eindloon of een fors geïndexeerd middelloonpensioen. De jongeren van vandaag kunnen dat wel vergeten. Zij zullen zelf aan de bak moeten om hun pensioen bij te timmeren.

Pensioenuitkeringen hoger dan doorsnee inkomen

Dat kunnen de jongeren alleen niet omdat zij moeten blijven meebetalen aan de pensioenuitkeringen voor de ouderen. Daarom betalen zij veel meer premie dan ze zouden moeten betalen voor zichzelf. Hun eigen pensioenspaarpot. Daarom hebben beide partijen gelijk; de ouderen dat zij nu gekort worden en de jongeren omdat zij niet langer mee willen betalen voor de ouderen.In de Telegraaf van vandaag valt te lezen dat gepensioneerden inmiddels een inkomen genieten, hoger dan het gemiddeld inkomen waar jongeren mee naar huis gaan.

In Spanje en Frankrijk zijn gepensioneerden rijker dan de jongeren. In Nederland is het nog niet zover maar het scheelt weinig. Het gemiddeld pensioeninkomen ligt inmiddels op 91% van het gemiddeld verdiend inkomen door jongeren.

De conclusie van het artikel is dat de gepensioneerden weliswaar minder pensioen krijgen dan waarop gerekend, maar het is al bijna meer dan wat jongeren verdienen.Daarbij kunnen jongeren het riante pensioen van de ouderen niet meer opbouwen. Het gemopper van ouderen is daarom niet altijd terecht.

Het wordt tijd voor een complete herziening van ons pensioenstelsel. Want zowel ouderen als jongeren valt het pensioen niet meer uit te leggen.

1 Reactie
  1. Pieter van Halsteren 4 jaar geleden

    Leuk stuk over de pensioen situatie die nu heerst. Wat inderdaad opvalt is dat het jongereninkomen net wat hoger ligt dan wat gepensioneerden tegenwoordig krijgen, ongeacht dat er is gekort. Ik ben het ermee eens als het gaat om een complete herziening van onze pensioenstelsel. Dit moet gepaard met een beter pensioenoverzicht!

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account