Het is in Japan en gelukkig (nog) niet in Nederland.

Het Japanse Governement Pension Investment Fund ( GPIF) heeft een fors verlies over 1 kwartaal geleden van ruim 60 miljard euro. Dat komt door de forse daling van de aandelenportefeuille.

Een forse tegenvaller nadat het fonds vorig jaar overstapte van hoofdzakelijk beleggen in staatsobligaties naar meer aandelen. Actief beleggen heet dat.

Nou je ziet wat er van komt. De maanden augustus en september waren roerige tijden voor de aandelenmarkten, waar de koersen flink daalden. Met name de groeivertraging in China en de dreigende renteverhoging van de Federal Reserve waren daar de oorzaak van.

Gevolg; een verlies van ruim 60 miljard. Op een pot van 1000 miljard valt dat nog mee denk je, maar ’t is toch zo’n 6% verlies. En dat is fors.

Zo ben je gewaarschuwd. Meer risico nemen bij beleggen betekent kans op een beter rendement maar ook kans op grote verliezen.

In Nederland zie je dat fondsen en verzekeraars ook neigen naar beleggen met meer risico. Dat biedt tenminste nog kans op een behoorlijk rendement en daarmee zicht op een goed pensioen.

Maar wel tegen een hoger risico. En of dat altijd iedereen even duidelijk is..?

Bron; FD artikel 30 november 2015, geschreven door Joost Dobber

0 Reacties

Geef een antwoord

©2021 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account