Neuromarketing toont aan dat het woord  baksteen het beter doet dan pensioen.

Twee recente onderzoeken tonen aan dat het niet best is gesteld met de beleving van de mensen bij het woord pensioen. Het wordt zelfs door de meerderheid als negatief ervaren. Mensen zijn er niet mee bezig en schuiven het liever van zich af.

Neuromarketing

Met hulp van neuromarketing – de wetenschap van ons onderbewustzijn – zijn testen gedaan welke emoties mensen ervaren bij het woord pensioen. Wat bleek? De woorden ‘baksteen’, ‘weiland’ en ‘papier’ deden het beduidend beter dan de termen ‘ pensioen’ of ‘dekkingsgraad’ of zelfs ook ‘ beleggingen’.

Geen interesse

Hoe kan het toch dat een grote groepen mensen gewoon doofstom zijn als we het over pensioen hebben. Pensioen er toch juist voor om je een zorgeloze toekomst te brengen? Denk aan de reclames van Zwitser Leven. Eindeloze witte stranden, cocktailbarretjes, dobberende bootjes.. afijn, je kent het wel.Communicatie experts peinzen zich suf hoe zij het begrip ‘pensioen’ weer aantrekkelijk kunnen maken voor de mensen. Want dat is natuurlijk iets wat verzekeraars graag willen. Dat snap je.

Vertrouwen beschadigd

Er is veel gebeurd en er gebeurt nog steeds veel. Het vertrouwen in banken en verzekeraars en ook beleggingsinstellingen is fors geraakt. De kranten stonden en staan bol van de negatieve berichten over pensioen, spaargeld en beleggingen. Pensioen wordt alleen maar minder. De rente op je spaargeld is bijna nul. De banken houden de hypotheekrente hoog en willen niet middelen, en bij de beleggingen doen het de laatste tijd slecht op de beurs. Sinds vorig jaar maart zijn de koersen op veel beurzen met meer dan 25% gedaald.

Het MOET anders.

Ja dan is het logisch dat mensen afhaken zodra dit soort termen horen. De vraag is natuurlijk wel; hoe moet je dan voor je oudedag gaan zorgen? De overheid doet steeds minder en de pensioenfondsen krijgen het steeds moeilijker.

Zelf denk ik dat we pensioen te moeilijk hebben gemaakt. Het moet eenvoudiger en platter. Voor veel mensen is het niet duidelijk wat hun pensioen inhoudt, wat ze straks krijgen aan pensioen, welke risico’s zij lopen en wat ze er aan kunnen doen.

 

Laat me eens weten. Hoe zie jij dit?

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account