Hopelijk gaan die miljarden euro’s die de ECB in de markten pompt werken. Ook voor ons!

Maandelijks 60 miljard euro!

Banken hebben veel geld geleend aan de overheid waardoor ze minder geld meer in kas hebben om te lenen aan particulieren en bedrijven. Om mogelijk te maken dat banken weer meer geld in de economie pompen, koopt de ECB maandelijks voor 60 miljard aan staatsobligaties op. Dit in de hoop dat de economie weer gaat groeien. Door het opkopen van de staatsobligaties daalt de rente. Er is immers meer aanbod van geld dan vraag naar geld.

Lage rente goed of niet?

Voor particulieren en bedrijven betekent een lage rente dat er meer geld kan worden uitgegeven aan goederen en diensten. En dat is weer gunstig voor de bedrijven die meer kunnen produceren. En meer productie betekent vraag naar arbeid met als gevolg een lagere werkloosheid.

So far so good denk je dan. Maar 60 miljard per maand tot in elk geval maart 2017 betekent ruim 1000 miljard financiële injectie in de economie. Welke economie? Nederland doet mee voor ongeveer 5 miljard per 100 miljard opkopen staatsobligaties. Vooral de Zuidelijke landen komen er makkelijk vanaf doordat zij hun staatsschuld deels kwijtraken en nog eens beloond worden voor hun ‘ruim monetair beleid’ ; anders gezegd voor ‘het geld over de balk smijten’. Beloning voor slecht gedrag betaald door de zuinige landen. Nederland dus.

Welk effect heeft dit voor ons?

Duitsland was een grote tegenstander van hele grote geldverruiming die de ECB hiermee heeft ingezet. Nederland was ook niet erg enthousiast maar veel hebben ze hier in de politiek niet over gezegd.Er is nog weinig bekend welke gevolgen deze honderden miljarden hebben voor de economieën in Europa. Economen kunnen er oeverloos over discussiëren. Japan heeft jaren geleden iets dergelijks gedaan. Je kunt niet echt beweren dat het nu goed gaat met Japan. Ze hebben in elk geval volgens mij de hoogste staatsschuld die er is.

Welk effect tot nu toe de opkopen van de ECB hebben veroorzaakt, dat weten we. De rente is extreem laag waardoor onze pensioengelden gevaar beginnen te lopen. De beurzen zijn ingestort en de groei waar het allemaal om was te doen blijft achter.

Hopelijk krijgt Draghi van de ECB gelijk en zal het allemaal weer goed komen…!?

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account