Jij mag je pensioen niet afkopen. Zo is het in de wet geregeld.

Nu zijn er behoorlijk wat mensen die in het verleden een klein pensioen hebben opgebouwd. Dat pensioen staat zoals dat heet premievrij in een spaarpotje.

Die kleine pensioentjes – zoals de verzekeraars of pensioenfondsen dat zelf noemen – vragen een hoop administratie. En een hoop administratie betekent voor deze maatschappijen kosten. En van kosten houden ze niet.

Daarom mogen verzekeraars en pensioenfondsen jouw pensioen wél afkopen.

Soms kan dat gunstig zijn maar soms ook niet.

Het bedrag aan pensioen wat mag worden afgekocht bedraagt qua aanspraak maximaal zo’n € 466 per jaar. Bij afkoop van deze jaarlijkse uitkering wordt een koopsom berekend. De hoogte van deze koopsom is afhankelijk van je leeftijd. Ben je ouder dan is de koopsom hoger dan als je nog jong bent.

Voor een ouder pensioen kan de koopsom zomaar enkele duizenden euro’s bedragen. Dat is natuurlijk een mooie meevaller als zo’n voorstel onverwachts op de deurmat ligt. Uiteraard staat de belastingdienst ook meteen voor je deur. Zij eisen zo’n 40% aan belasting over dit bedrag. Dus je houdt net de helft over..

Afkoop op de pensioendatum kan de pensioenuitvoerder ook van je vragen.
Nou ja vragen…, eisen is beter uitgedrukt.
Met alleen een AOW-uitkering en enkele kleine pensioentjes links en rechts kan het dus voorkomen dat de pensioenuitvoerders je pensioentjes afkopen en je alleen met een AOW-uitkering verder moet.

Je krijgt dan weliswaar wel een aantal duizenden euro’s contant op je rekening waarover je nogmaals belasting moet betalen. Maar stel nu eens dat je gezond erg oud mag worden. Dan had je veel beter geen afkoop van pensioen kunnen hebben!

Ik blijf het vreemd en niet rechtvaardig vinden dat pensioenuitvoerders eenzijdig mogen besluiten om tot afkoop over te gaan. Jij hebt er zelf niks over te zeggen.

De regels die de overheid rondom pensioen heeft opgebouwd zijn niet meer van deze tijd en beperken de vrije keuze van mensen in een samenleving die steeds flexibeler wordt qua arbeid en levenkeuzes.

Wanneer gaan we de grote pensioenverandering meemaken?

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account