Jongeren en ouderen betalen dezelfde pensioenpremie aan het pensioenfonds.

Klinkt sociaal en er lijkt niks mee. Iedereen betaalt een gelijke premie. Dass toch eerlijk? Pensioenfondsen hanteren een ‘doorsneepremie’ voor de financiering van de pensioenen. Zo heet dat. Dat wil zeggen dat een 25 jarige deelnemer net zo veel premie betaalt voor zijn pensioenopbouw als een 60 jarige.

Pensioenfondsen gaan er namelijk van uit dat een deelnemer op zijn 25e of zelfs al eerder in het pensioenfonds stapt en tenminste tot zijn 67e blijft opbouwen. Zo’n iemand werkt volgens aanname van het fonds 42 jaar of zelfs langer in dezelfde branche en blijft al die jaren deelnemer in het pensioenfonds.

Jongeren betalen nu veel meer premie dan nodig. Zij betalen niet alleen voor zichzelf maar vooral voor de ouderen. Wanneer zij boven de 50 komen dan zijn er nieuwe jongeren die weer voor hen betalen. Het hele systeem klopt als een bus als alle werknemers inderdaad 40 jaar in dezelfde branche of voor dezelfde werkgever blijven werken.

Die redenering is natuurlijk al lang uit de tijd. Dat weten we al jaren. Pensioenfondsen blijkbaar niet. Daar zijn de ramen geblindeerd en komt er blijkbaar al jaren geen nieuws meer binnen.

Een kind begrijpt dat de ‘doorsneepremie’ financiering niet meer werkt en dat je van de jongeren van vandaag niet kunt en mag verwachten dat zij drie keer of meer aan premie betalen. Als een jongere werknemer op latere leeftijd naar een andere branche overstapt, dan is hij zijn geld grotendeels kwijt!

Neem bijvoorbeeld de horecabranche. Hier werken hoofdzakelijk jongeren die tijdelijk een baantje in de horeca nemen. Er geldt al een paar jaar geen cao meer in de horeca, maar werkgevers in de horeca zijn nog steeds verplicht om alle werknemers bij het pensioenfonds aan te melden. De meesten werken er maar eventjes en zijn weer weg, maar toch. Zij hebben dan wel fiks premie betaald maar krijgen er feitelijk niets voor terug.

Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

 

 

 

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account