hoger pensioen binnen bereik

 Minder buffers voor pensioenfondsen geeft meer armslag maar brengt ook risico’s met zich mee. Welke?

In het nieuwe pensioenstelsel krijgen pensioenfondsen meer lucht, meer armslag, meer bewegingsruimte. Ze hoeven niet langer de starre renteregels van de overheid te volgen, maar mogen voortaan economische meevallers eerder doorschuiven naar de deelnemers.

Pensioenfondsen kunnen zo bij goede resultaten eerder aan de knoppen draaien om bijvoorbeeld de pensioenen te indexeren.Daarentegen komen economische tegenvallers ook voor rekening van de deelnemers. Sneller zelfs.

Het te verwachten pensioen in de toekomst is straks afhankelijk van de beleggingsresultaten en de leeftijdsverwachting. In tijden dat de aandelenbeurzen fors onderuit gaan en de obligatiemarkt minder zeker is, zoals nu met de Coronavirus het geval is, is het maar de vraag hoe dit alles gaat uitpakken voor het pensioen van de deelnemers naar de toekomst.

De oplettende lezer heeft natuurlijk al ontdekt dat in het nieuwe pensioenstelsel de risico’s op het bord van de deelnemer komen te liggen. Daarvoor in de plaats krijgt de deelnemer kans op een hoger pensioen. Dat is het idee achter het Pensioenakkoord. Maar of dit gaat werken?

De tijd zal het leren..

0 Reacties

Geef een antwoord

©2021 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account