De eerste korting op het pensioen in 2016 een feit!

Het is raak. De eerste korting op het pensioen in 2016 is een feit.Aan de beurt is het pensioenfonds voor de verloskundigen (SPV). De dekkingsgraad was daar eind januari 92,9%. Veel te laag dus. Een trieste zaak. Het ligt niet aan de premie, want die is hoog genoeg!

Een groot aantal pensioenfondsen doen het wel goed en hebben soms zelfs een goed dekkingsniveau. Ondanks de lage rente in de markt. SPV heeft met dezelfde factoren te maken als deze fondsen, maar zij staan wel onder water. Hoe kan dat dan?

Het lijkt erop dat de slechte beleggingen de oorzaak zijn.Dan heeft het fonds blijkbaar slecht belegd waardoor de mensen nu de dupe zijn. Ja toch?

Aanpassing van de dekking in het nadeel

Het fonds heeft eveneens een belangrijke aanpassing in de dekking doorgevoerd. In het nadeel van de deelnemers. Uiteraard zou ik zeggen. Verloskundigen zijn hierover wel geïnformeerd maar ik vraag me af of dit bericht wel goed is doorgekomen.                                                            Zo moest elke verloskundige een keuze maken of zij wel de verzekering van PVI – premievrijstelling bij invaliditeit – wenst voort te zetten. En zo, dan moet je deze premie voortaan zelf betalen. Want eerst was dit ‘gratis’.

Een hele batterij aan voorwaarden en uitsluitingen werden meegestuurd. Als je niet op tijd je keuze hebt gemaakt, dan gaat het fonds vanzelf over tot het beëindigen van deze verzekeringsdekking. Dat betekent dat als je dan later arbeidsongeschikt wordt, je zelf de premie van je pensioenregeling moet betalen. Voor de volle 100%. Tenminste als je pensioen wilt blijven opbouwen.

Een slechte zet van het pensioenfonds.

Het is niet meer van deze tijd dat iedere verloskundige verplicht wordt gesteld om zich aan te sluiten bij het SPV om verplicht pensioenpremie af te dragen. Dat terwijl de dekking minder wordt en je ook nog eens wordt gekort op je pensioenuitkering.

Wanneer houdt deze onzin een keer op?

Verloskundigen met een eigen praktijk een verplicht pensioen door de strot duwen en slecht presteren past gewoon niet. Het wordt tijd de verplichtstelling op te heffen en elke verloskundige zelf te laten bepalen wat ze willen.

Wel of geen pensioen, dat bepaal je zelf.

Wat vind jij?

1 Reactie
  1. Anoniem 5 jaar geleden

    Helemaal mee eens. Het is belangrijk dat verloskundigen pensioen opbouwen, maar er hoort een keuze vrijheid te zijn. (vooral wanneer een pensioenfonds uitermate slecht presteert) Dit kunnen we ook met z’n allen bereiken door ons massaal af te melden bij de DPV (dit is de deelnemers vereniging van de SPV). De overheid toetst eens in de vijf jaar of er genoeg draagvlak is voor de pensioenregeling. Als er minder dan 60% (jaarcijfers 2014 was er sprake van 66,58%) van de deelnemers van de SPV lid zijn van de DPV zal het verplichte pensioen komen te vervallen. Hiermee zal ook een vrij keuze komen voor het aansluiten bij een ander pensioenfonds.

    Het probleem is dat het lidmaatschap van de DPV automatisch word afgesloten als je je (verplicht) aanmeld bij het pensioenfonds. Afmelden kan door een brief te sturen naar de DPV (Antwoordnummer 70002, 5000 WV TILBURG) of door het afmeldformulier in te vullen (https://www.pensioenfondsverloskundigen.nl/dpv/Pages/lid-worden.aspx) via de afmeld link op deze pagina.

Geef een antwoord

©2021 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account