Mensen met een premieovereenkomst krijgen van de Staatssecretaris Klijnsma meer keuze. Althans als het aan haar ligt. Er ligt een wetsvoorstel en met een beetje mazzel wordt per 1 juli 2016 de wet van kracht.

Wat houdt de wet ‘ Variabele pensioenuitkering’ nu eigenlijk precies in?

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben hun pensioen verzekerd in een premieovereenkomst. Zij ontvangen op hun pensioendatum een kapitaal die zij moeten omzetten in een vaste gegarandeerde pensioenuitkering. Meestal per maand uit te keren.

Door de lage rente van nu zijn deze mensen de klos. Zij krijgen absurd minder pensioen dan een aantal jaren terug nog het geval was.
De wet maakt het nu mogelijk dat deze mensen ook voor een variabele pensioenuitkering mogen kiezen. De verzekeraar blijft dan het kapitaal doorbeleggen. Dus ook na je pensioendatum.

Tegenover het verlies van een gegarandeerd (laag) pensioen staat de kans op een hoger pensioen door gunstige beleggingsresultaten.

Zoals altijd ligt er een adder verscholen onder het gras. Mensen die kiezen voor doorbeleggen blijven afhankelijk van tegenvallers als gevolg van beleggingsrisico, ontwikkeling van sterfteresultaat of levensverwachting. Anders gezegd, als mensen steeds ouder worden, zullen de tarieven duurder worden en de uitkeringen dalen.

Verzekeraars houden dus geen garantieverplichtingen meer over.
Het is maar dat je het weet.

Hoe het ook zij; verzekeraars moeten je de keuze bieden. Dus of een vaste uitkering of een variabel pensioen. Maar laat je goed voorlichten over de risico’s en vergelijk beide uitkomsten. Een variabel pensioen hoeft beslist niet slecht voor je te zijn maar je moet wel de werking ervan begrijpen.

Verzekeraars krijgen een verzwaarde zorgplicht door de mensen op de risico’s te wijzen en veilig te blijven doorbeleggen.

Al met al een goed initiatief van de Staatssecretaris om mensen een alternatief aan te reiken.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account