‘Te lang vals beeld geschetst’ kopt een interview met de topvrouw van het ABP.

Als je deze zin bovenaan het artikel in de Telegraaf van vandaag leest, denk je dat het gaat over de vluchtelingenproblematiek. Maar al snel tref je het woord “ABP’. En dát heeft niets met vluchtelingen te maken.

Alhoewel…., je zou misschien wegvluchten uit het pensioenfonds als dat zou kunnen!

De dekkingsgraad is volgens de baas van het ABP, mevrouw Corien Wortmann, nog verder gedaald. En uitzicht op verbetering is er niet.

En vervolgens zegt mevrouw Wortmann, ‘ mensen krijgen altijd vier keer hun inleg terug’

En wéér wordt er zo een vals beeld geschetst!

Hoezo vier keer inleg terug? Welke inleg? Die van de deelnemer of de totale inleg inclusief de werkgeversbijdrage?

Het geeft de suggestie dat je een bedrag ontvangt, straks een kapitaal op je bankrekening ontvangt ter grootte van minimaal vier keer je inleg over alle dienstjaren. Maar er is helemaal geen kwestie van ‘iets terug krijgen van je inleg’.

Je ontvangt vanaf je pensioendatum gewoon een uitkering per jaar, zolang als je leeft. En als je de pech hebt op leeftijd 68 te overlijden, dan heb je slechts één klein bedrag ontvangen. Het fonds hoeft niet langer uit te keren en wordt er rijker door.

En nogmaals ‘ hoezo altijd vier keer je inleg terug’. Als een 23 jarige 10 jaar lang premie heeft betaald en daarna overstapt naar een werkgever in een andere branche, dan heeft deze werknemer vier keer zijn inleg teveel betaald!

Het fonds werkt met een omslagfinanciering. Daar moet je als baas van het ABP niet het gevoel bij mensen willen opwekken dat ze vier keer hun inleg terug krijgen. Want dat is niet waar.

Bovendien we leven in een totaal andere samenleving als 30 jaar terug waar iemand misschien 40 jaar lang voor dezelfde baas bleef werken. Nu is dat al lang niet meer het geval.

In een pensioenfonds als het ABP is dat funest als je overstapt naar bijvoorbeeld de IT sector. En wat betreft de onderdekking in het fonds; daar heeft de overheid zelf aan bijgedragen door in het verleden flink uit de pensioenkas te graaien.

Als je zegt ‘ vier keer je inleg terug’ , dan bedoelt mevrouw Wortmann daarmee zeker de overheid 🙂

 

 

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account