Timing van uitgaven voor huis en pensioen moet beter!

Zo viel vandaag in de krant te lezen. Jonge mensen moeten hun hypotheekrente en aflossing betalen en daarnaast ook nog eens hun pensioen opbouwen. Daarbij hebben jongere mensen vaak kinderen waarvoor ze moeten zorgen. En dat alles kost geld. Veel geld!

Als je ouder bent dan verdien je vaak meer en dan wordt het makkelijker om bijvoorbeeld voor je pensioen te sparen. Dus waarom zou je pensioenpremie willen betalen in de duurste levensfase van een twintiger, dertiger of begin veertiger?

Dus, zo stelt het artikel, zou het een prima idee zijn om mensen meer flexibiliteit te bieden.
Dat kan door bijvoorbeeld niet je hele hypotheek te hoeven aflossen, maar de helft. Dat kan toch ook?
Of door je pensioenpremie laag te houden in je jonge jaren en pas meer te gaan betalen als je ouder bent.

Natuurlijk zitten overal voor- en nadelen aan. Maar één ding is duidelijk; er is behoefte aan méér flexibiliteit waarover ik de laatste keren heb geblogd.

Het is niet meer van deze tijd om een rigide pensioensysteem te hanteren waar werkgevers en werknemers verplicht worden jaarlijks premies af te dragen die zijn opgehangen aan talloze eisen en verplichtingen.

Het is niet meer van deze tijd om iemand te verplichten pas zijn pensioen na zijn 60e te mogen opnemen. Veel mensen willen op leeftijd 50 of 55 een ‘ tussenpensioen’ om vervolgens daarna weer de draad van het werken op te pakken.
Elke ‘verboden’ handeling met je eigen pensioengeld wordt afgestraft met de maximale belastingheffing en 20% boete.
Om maar te zwijgen van allerlei regels en verplichtingen waaraan je je moet houden als jouw pensioen alvast wél mag ingaan.

Om terug te komen op het idee van ‘ je pensioensparen uitstellen’ totdat je ouder bent geworden en wellicht over meer geld beschikt; juist alles wat je spaart op jonge leeftijd levert later met meeste geld op. Dat dan weer wel 🙁

Maar het idee van een flexibele invulling van vermogen en schuld vormt het nieuwe denken over pensioen!

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2021 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account