Verschil pensioen en lijfrente is vooral het verschil tussen werkgever en privé.

Pensioen via je werkgever met een cao.

In Nederland sparen de meeste mensen voor hun pensioen via de werkgever.

Veel werkgevers bieden een pensioenregeling aan. Sowieso zijn werkgevers daartoe vaak verplicht omdat zij zich moeten houden aan afspraken binnen een cao, de collectieve arbeidsovereenkomst.

Veel branches kennen zo hun eigen cao. Bijvoorbeeld de bouw, horeca, metaal, de zorgsector, allemaal hebben ze een eigen cao.

Als jij voor een werkgever werkt die bij een cao is aangesloten, dan wordt jouw pensioen opgebouwd in een pensioenfonds. Daar worden de gelden van alle werknemers uit de branche in gestort. Op één grote hoop om het zo maar even te zeggen.

De pensioenfondsen moeten de gelden beleggen en beheren en alle werknemers die nu met pensioen gaan hun pensioen betalen.

Pensioen via de werkgever is fiscaal gunstig. Over de pensioenpremie die je werkgever voor jou betaalt hoef je geen belasting te betalen.

Belasting betalen doe je pas als je pensioen gaat ontvangen.

 

Pensioen via je werkgever zonder cao.

Er zijn ook werkgevers die niet onder een cao vallen maar hun eigen arbeidsvoorwaarden mogen vaststellen. Bijvoorbeeld bedrijven in de dienstverlening vallen vaak buiten een cao.

Deze werkgevers treffen dan een pensioenregeling via een verzekeraar.

De pensioenregeling kan van alles en nog wat inhouden. Het is aan de werkgever om een pensioenregeling uit te zoeken die aan zijn wensen voldoet.

Je hebt dan bijvoorbeeld een pensioenregeling via de Aegon, Nationale Nederlanden of Delta Lloyd, om er maar een paar te noemen.

Het voordeel van dit soort pensioenregelingen ten opzichte van een pensioenfonds is dat je pensioengeld niet op één grote hoop wordt gegooid. De pensioenpot staat er alleen voor jou en je collega’s.

 

Lijfrente regel je thuis op de bank

Lijfrentesparen regel je privé. Daar staat de werkgever helemaal buiten. Je bepaalt zelf hoeveel premie je per maand of jaar opzij wilt leggen en de premie mag je als een aftrekpost voor de belasting opvoeren. Zo krijg je een deel van je premie terug. Uiteraard zijn er maxima verbonden aan wat je mag betalen.

In de pers wordt lijfrentesparen vaak ook pensioensparen genoemd, maar dit is niet juist.

Er zitten best veel verschillen tussen beide regelingen. Ik kom er later nog wel een keer op terug.

 

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account