Wat denk jij, is er over 30 jaar nog wel AOW voor degenen die dan met pensioen gaan?

AOW dateert van de jaren vijftig

Oud minister Drees was geloof ik de uitvinder van de AOW. Dat was in de jaren vijftig. De AOW heeft jarenlang prima gefunctioneerd. Mensen ouder dan 65 jaar ontvangen een uitkering. De werkenden moeten deze uitkeringen ophoesten. Dat doen zij door jaarlijks premie van hun inkomen te betalen. Zo werkt dat. Ze noemen dat een ‘ omslagfinanciering’. Al het geld wat binnenkomt, gaat er direct weer uit.

Je bouwt geen AOW op!

In tegenstelling tot wat je denkt, bouw je dus geen AOW op. Alle premies die jij hebt betaald voor de AOW, is rechtstreeks uitgekeerd aan de mensen met een AOW uitkering.Je hoopt dat tegen de tijd dat jij met pensioen gaat er genoeg werkenden zijn die jouw AOW uitkering betalen.

En daar zit ‘m nu net de kneep. Er komen steeds meer mensen die een AOW uitkering krijgen. Het aantal werkenden neemt af. Daarbij ontvangen mensen veel langer dan vroeger een uitkering omdat we met z’n allen steeds ouder worden.Dat laatste is prima natuurlijk, maar iedereen begrijpt dat er ergens iets mis gaat.Steeds meer geld moet er worden uitgekeerd en er zijn steeds minder werkenden die betalen.

Steeds later de AOW

De overheid ziet dit natuurlijk ook wel. Vandaar dat de AOW leeftijd steeds verder opschuift.De hoogte van je AOW uitkering wordt overigens wel berekend aan de hand van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond. Je krijgt 100% als je 50 jaar in Nederland hebt gewoond. In die zin ‘ bouw’ je een AOW uitkering op. Maar let op, als de overheid morgen besluit de AOW maar helemaal af te schaffen, dan hebben je nergens recht op en niets opgebouwd.

Zorgen over de toekomst

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst. En terecht. De Nederlandse samenleving staat in open verbinding met Europa en de rest van de wereld. De gevolgen laten zich voor de lange termijn moeilijk in kaart brengen.

Eén ding is voor mij duidelijk; onze verzorgingsstaat heeft zijn beste tijd gehad en zal misschien zelfs wel volledig verdwijnen.

Ieder mens zal dan voor zichzelf moeten zorgen..

Dat is niet voor iedereen weggelegd 🙁

 

1 Reactie
  1. Marijan 5 jaar geleden

    Ok als je pas over 39jr AOW krijgt kun je er nu nog rekening mee houden. Voor alle oudere die gezien hun leeftijd die ruimte niet meer hebben krijgen wel een financieel probleem. Dat zou toch ook niet de bedoeling moeten zijn als je 40jr in dit land hebt gewerkt. Waarom komt daar niet meer duidelijkheid over of moeten de ouderen eerst in de financiële problemen komen???

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account