Radar had weer een uitzending over pensioen. Misschien heb je het wel gezien.

Wat was hier aan de hand?

Een werkgever gaat failliet. Lange tijd gaat het moeizaam met het bedrijf. De werknemers zijn verzekerd voor hun pensioen bij Zwitser Leven. Dus een verzekeraar en geen pensioenfonds.

Wat blijkt? De werkgever houdt wel pensioenpremies in op het salaris bij de werknemers maar draagt zelf niet af aan de verzekeraar. Tja en als de verzekeraar zijn centjes niet op tijd ontvangt dan zal hij niet zo gek zijn om de verzekeringsdekking te blijven voortzetten.

De verzekeraar mag de pensioenregeling overigens niet zo maar stopzetten. Hij moet eerst de werkgever aanmanen en als dat niet helpt dient de verzekeraar rechtstreeks de werknemers te informeren over de achterstand van de premiebetaling.

Dan zijn eigenlijk de rapen al gaar.

Want geen enkele werkgever wenst natuurlijk zo’n brief bij de werknemers in de bus. Hij wordt daar als werkgever niet blij van. Want nu is in het hele bedrijf bekend dat er financiële problemen zijn. En dat geeft onrust in het bedrijf. Misschien zelfs wel stakingen.

Als de verzekeraar geen premies meer ontvangt wordt de pensioenregeling – zoals dat heet- premievrij gemaakt. Dit houdt in dat de ontvangen premies in de spaarpot blijven staan maar er komt niks meer bij.

Wanneer het bedrijf dan eindelijk toch failliet gaat, komt er een tweede tegenslag.

Normaliter betaalt het UWV voor maximaal een jaar mee aan de pensioenpremie als het bedrijf failliet gaat. Maar Zwitser Leven heeft de pensioenregeling al premievrij gemaakt waardoor het UWV zich op het standpunt stelt niet meer te hoeven betalen. Er is immers geen pensioenregeling meer. De werknemers kunnen dus fluiten naar de achterstallige pensioenpremies.

Een mooi voorbeeld waar regels zijn gemaakt om de werknemers te beschermen maar elkaar gaan tegenwerken zodat werknemers uiteindelijk toch de klos zijn.

Verzekeraars zijn nu eenmaal geen pensioenfondsen en mogen van de werkgever verlangen dat ze premies moeten ontvangen om de pensioenregeling overeind te houden.Werknemers moeten zelf ook wakker worden als ze een dergelijke brief van de verzekeraar ontvangen. Als de werkgever pensioenpremie op hun salaris blijft inhouden, dan is er dus iets mis!

Maar t’ is toch triest wat er is gebeurd.

 

0 Reacties

Geef een antwoord

©2020 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account