kansen

De meeste mensen zijn verzekerd in een pensioensysteem op basis van middelloon.

Dit houdt in dat je een min of meer gegarandeerd pensioen ontvangt afgeleid van je salaris. Het pensioen is de toezegging van de werkgever die dit laat verzekeren door het pensioenfonds. In het nieuwe stelsel vormt niet langer pensioen de toezegging maar een premie. Een premie die voor jong en oud dezelfde is.

De premie wordt vervolgens voor jou belegd en op de pensioendatum uitbetaald. Niet ineens, maar net als nu in de vorm van een jaarlijkse uitkering. Wat de beleggingsresultaten zijn naar de toekomst, weten we nog niet. We kunnen het hooguit inschatten op basis van gegevens uit het verleden.

Sommige mensen omschrijven dit als het ‘casinopensioen’. Want ook daar weet je niet hoe het balletje gaat rollen.

Hoe dit pensioensysteem gaat uitpakken weten we nog niet.

De resultaten op de beleggingen kunnen positief en negatief zijn. De pensioenfondsen zullen volgens het principe van ‘life cycle’ beleggen waardoor het beleggingsrisico afneemt naarmate je dichterbij je pensioendatum komt.

De tijden van garantie zijn voorbij. Dat is wat het is. Garantie verzekeren is gewoonweg te duur geworden.

Voor werkgevers maar ook voor jou. De premie zou dan fors omhoog moeten en is eigenlijk niet langer te betalen. Meer dan de helft van je loon moet dan opzij voor pensioenpremie. En dat is natuurlijk onzin.

Oudere werknemers – zeg maar 44 jaar en ouder – gaan in het nieuwe pensioenstelsel erop achteruit. Zij moeten worden gecompenseerd. Miljarden euro’s zullen over de balie moeten komen om de ouderen gerust te stellen.

Kortom, een pensioenakkoord is inderdaad een akkoord. Maar wel een akkoord waarover alles nog lang duidelijk is.

0 Reacties

Geef een antwoord

©2021 Rondom Pensioen

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en we zullen z.s.m. contact met je opnemen.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account